Къде да отидем, след като ни е писнало от обичайните места?

Приемаме, че вече ви е писнало от Карловия мост и Старомака (оня площад с часовника) и от шопинга в моловете (да бе :)) и искате да идете някъде, където да усетите истинския дух на Прага – ето няколко предложения.

1.) Вишехрад

Качете се на червеното метро и слезте на спирка „Вишехрад“, след като излезете от метрото, минете покрай огромната сграда на чешкото НДК и само след 4 минути бавен ход, ще се озовете на крепостта Вишехрад.

Според чехите, това е мястото на което е основана Прага, според други е място в  което пънк изпълнители се избиват да си купуват имоти.

Според нас е едно чудесно място – има си парк, има огромна църква, която е супер да се гледа от вън, има си гробища, което трябва да се види, заради хората, които са погребани там – ще видите и познати имена (Карел Чапек, например).

Ако следвате тълпите ще стигнете до тераси за наблюдение и ще можете да видите цяла Прага като на длан.  Гледката е по-хубава отколкото от други места, пълни с туристи с големи обективи. Разходете се и се навирайте в малките пътечки, ще намерите места за всеки повод.

view-vys

Ако следвате носа си, ще се озовете сред градина с големи дървени маси и македонска скара.

Ако работи – направо не се замисляйте да отделите поне 1 час на това място. Бирата е студена, скарата е… знаем я каква е, плескавица и още вкусотии, а гледката си е супер..и атмосферата.

Слезте от Вишехрад пеша за да видите цялата му красота. Тъй като има много изходи от там, изберете този, които минава покрай малък параклис (близо до онази градина с плескавицата) и вървете само надолу.

Ще минете през шарени улички, където ще имате шанс да се отзовете на призива на местните търговци да се отбиете в малките им сладкарнички за паста с кафе – Защо не!

2.) Наплавка

Туристическия ви гид може и да включва това, но най-вероятно няма да отговаря на истината, защото там винаги има нещо ново, почти всеки месец.

За да стигнете до там, можете да хванете жълтото метро до „Карлово намести“ и след това да излезете от изход “ Палацкехо нямести“ или с трамваи номера 4, 10, 16, 3, 7, 17 на същата спирка.

След като слезете на спирката, тръгнете към реката. Целият бряг е осеян с малки заведения или с големи лодки маскирани като заведения от където се носи различна музика и се лее различна бира. Няма да описваме заведенията едно по едно, защото както казахме по-горе – те се менят.

От време на време има малки изложения – на уличната храна, на лодки, на малки пивовари, в повечето случаи те си имат собствена програма и е голяма забава.

naplavka-nohora

Вземете си бира или коктейл и се разходете, седнете на някоя лодка или просто на пътя и си провесете краката към реката, а нека другите да се блъскат на Карлов мост и да ги пече гадното слънце 🙂

Хранете патките!

Внимание – лъскавите ленти по средата на пътя са за колоездачи – не се моткайте много много по тях, за да не научите бързо как се псува на чешки – уважавайте другите, за да ви уважават и те!

В дясно ще видите един мост, който ако искате можете да пресечете – той е изцяло железен и по него минават само влакове, а от него се разкрива чудесна гледка към реката и пражката крепост.

jelezenmost

3.) Градините на замъка и парк Летна

Ако все пак сте решили да посетите замъка, е добре да предвидите малко време, да разгледате и градините, които за радост са малко в страна от огромния поток хора, стичащи се да видят тухлените покои на един смотан президент и на бивши величия.

Виж, градините са друга работа. За да ги намерите трябва малко да се полутате – влизате в крепостта и веднага където е площада със шадравана, излизате от крепоста от лявата страна – има изход, който минава през малко мостче.

50 метра след мостчето, в дясно, ще видите началото на градините.

Разходете се и оценете красотата им – не са като тези във Виена, но все пак си заслужават поне 40 минути от времето ви.

След като се наситите, продължете до края им, минете над трамвайната линия – по ново мостче и влезте в Летна, където можете да видите Метронома, както и най-красивата (според тях) бирена градина в Прага. Признаваме, че за 1-2 бири си струва. Има и дюнери!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *